Op dit moment begeleid ik een meisje van 16 met een lichtverstandelijke beperking. 

Mijn begeleiding bij haar is gericht op verschillende gebieden. Een voorbeeld van een begeleidingsmoment: door samen te oefenen leer ik haar hoe ze gebruik moet maken van het openbaar vervoer, met name de bus. Omdat ouders hier geen tijd voor hebben, ontlast ik hen door dit op mij te nemen. Ze vindt het gebruik van een Smartphone erg interessant, en hier maken wij dan ook dankbaar gebruik van.

Allereerst hebben wij een stappenplan gemaakt. Samen downloaden we de app, lopen we naar de bushalte en zoeken we op hoe de straat heet waar we naar toe gaan. Daarna kijken we wat het ritje naar het centrum kost en hoeveel we dus op haar OV-chipkaart moeten storten. Dit zijn kleine dingen die voor haar soms lastig zijn. Dit vergt dus ook herhaling en geduld. Maar elk succes dat zij behaalt benadruk en benoem ik positief. Uiteindelijk gaan we steeds een stapje verder en laat ik steeds meer aan haar over, tot het lukt! Met een gelukkig gezicht komt ze de bus uit. Ze heeft het gevoel dat ze steeds meer zelfstandig wordt en je ziet haar groeien bij alles wat nu wel lukt. Een heerlijk gevoel voor haar, maar ook voor mij! 

Categorieën: Blog